API Management

De bouwers van een weer-app verzamelen hun data niet zelf. Ze wenden zich logischerwijs tot een weerinstituut dat data verzamelt, zoals het KNMI. Voor bedrijven die relevante data hebben kan het erg lucratief zijn om deze aan te bieden aan derden. Rondom deze data ontstaan nieuwe ecosystemen die de afzetmarkt voor producten sterk kunnen vergroten. Maar dat aanbieden is nog een kunst op zich.

Een Application Programming Interface (API) is de toegangspoort tot de informatie daarachter. Het correct definiëren van zo’n poort en het organiseren van de data erachter is essentieel voor de toegankelijkheid ervan. Rob Guikers, technisch directeur van Jibes legt uit: “Wij implementeren het proces rondom de data en de API, zodat deze op een goede manier kan worden vrijgegeven.” Data met de juiste kwaliteit en tijdigheid moet op de juiste manier worden aangeboden en daarbij aansluiten bij een voor veel bedrijven nieuwe doelgroep; app developers.

Jibes zorgt dat de datakwaliteit op dat niveau is dat de API als een product kan worden aangeboden. Het geoliede proces waarbij je zorgt dat je de data die je wilt aanbieden op een consistente, heldere manier naar buiten kan brengen, heet API management. “Eigenlijk leggen we dus een transactieservice aan: data kan worden overgedragen aan een derde partij, en aanbieders hebben controle over, en inzicht in het gebruik hiervan.”

Steeds meer bedrijven zullen hun data aanbieden aan derden. “De kans is groot dat alle dienstverlenende informatie straks gaat worden opgeroepen via apps. Het is daarom van belang dat bedrijven hun data op orde hebben zodat deze een rol blijven hebben in de nieuwe ecosystemen die ontstaan”

Wilt u meer weten over API Management? Wij helpen u graag verder, neem dan contact op met Jibes via info@jibes.nl

Jibes is specialist in data related issues.