Blockchain & Distributed Ledgers

Wanneer je een product bestelt uit China zet je een complex systeem in gang. Voordat er een nieuwe stofzuiger bij jou op de stoep staat, zijn er soms tientallen logistieke partners voor korte tijd eigenaar geweest van jouw bestelling. Deze partijen dienen een complete papierwinkel bij te houden voor controle achteraf. Dat maakt het een duur en risicovol proces, maar de blockchain maakt dat een stuk goedkoper en betrouwbaarder. “Het is de perfecte audit trail voor supply chains.”

Het internet heeft de manier waarop we communiceren en informatie uitwisselen radicaal verbeterd. Blockchain gaat nog een stap verder. Sommigen noemen de blockchain het internet voor de uitwisseling en opslag van waarde. Het legt transacties onweerlegbaar vast. Innovaties zo veelbelovend als deze kom je zelden tegen.

Voor de uitwisseling van waarde is altijd een derde partij nodig geweest, zoals een overheidsdienst, een bank of een notaris. Dat brengt aanzienlijke transactiekosten met zich mee. Rob Guikers, technisch directeur van Jibes legt uit:  “Dit geld ook voor de onderliggende waarde van data. De kwaliteit van data over een supply chain kan beter worden gewaarborgd als we weten dat deze niet kan worden gemanipuleerd.”

Naast kostenbesparing maakt de blockchain transacties ook veiliger. Afgeschermde bestanden maken het onmogelijk om te verifiëren of deze derde partij eerlijk handelt. Je moet er maar op vertrouwen. Daar is nu verandering in gekomen. De blockchain werkt ook als partijen elkaar niet vertrouwen.

De uitwisseling van informatie via de blockchain vindt plaats via een open database die gedecentraliseerd is. “Dit is een virtuele dataset die niet in het bezit is van een bedrijf of overheidsinstelling die toezicht houdt op het informatieverkeer. In plaats daarvan is er een peer-to-peer-netwerk dat controle houdt.”

Iedereen kan een kopie van de gedeelde transactie database downloaden. Alle transacties die ooit hebben plaatsgevonden in de blockchain kunnen door iedereen worden gecontroleerd en opgeslagen. Kwaadwillende partijen kunnen de feiten onmogelijk verdraaien. Je kunt de blockchain daarom zien als een soort “truth machine”.

De mogelijkheden van blockchain-toepassingen zijn bijna grenzeloos. “Vanuit Jibes wordt gekeken naar de mogelijkheden binnen datamanagement. Van “single version of the truth” naar een “shared single version of the truth” zal de kwaliteit en beschikbaarheid van data sterk kunnen verbeteren.”

Wilt u meer weten over Blockchain? Wij helpen u graag verder, neem dan contact op met Jibes via info@jibes.nl

Jibes is specialist in data related issues.