Conversational Systems

Chatbots, je kent ze wel. Oudere chatbots zijn erg beperkt en de kans bestaat dat hij jouw vraag niet adequaat kan beantwoorden. Maar Conversational Systems worden snel beter. De nieuwe generatie chatrobots zijn ‘conversational’ en komen steeds dichterbij een bevredigend antwoord.

Jibes heeft een eigen bot ontwikkeld en gaat steeds verder om tot de dé perfecte chatbot te komen.

Jibes directeur Paul van der Hulst: “Idealiter werken chatbots natuurlijk niet volgens een vast script dat spaak loopt zodra ervan wordt afgeweken. Ze moeten dynamisch zijn en adaptief.” Dat betekent dat chatbots de hulpvraag van degene achter het computerscherm in de context moeten kunnen plaatsen. Chatbots koppelen de opgegeven zoektermen dan aan de informatie die hen voor handen is en zorgen zo voor daadwerkelijk relevante beantwoording van prangende vragen.

“Dit krijg je voor elkaar door de chatbots te trainen. We voeren ze net zoveel informatie totdat ze een bepaald domein en daarin relevante thema’s beheersen en daardoor echt begrip hebben van wat iemand bedoeld en hoe dit te beantwoorden.”

Een voorbeeld. Voor een Ministerie heeft Jibes een online zoekfunctie verbeterd. De reden: de regelgeving voor ondernemers in een specifiek segment was moeilijk om doorheen te komen. Veel verschillende portals, veel documenten, veel verwijzing, maar weinig om je door de relevante informatie heen te gidsen.

Vaak werd daarom de hulp van consultants ingeroepen om zich door het woud van regelgeving te worstelen. Gevolg: ergernis en toenemend gevoel van regeldruk.

Dat kan ook anders. Jibes heeft de zoekfunctie op de website vervangen door een bot die je helpt. “In plaats van heel veel informatie hebben wij de vraag centraal gesteld; je typt je vragen/ probleem in en wij gidsen je naar de juiste informatie. Bij voorkeur wanneer je bent ingelogd want de context is erg bepalend voor de antwoorden. Op deze wijze kunnen we sneller, relevanter en effectiever ondernemers helpen.”

Wilt u meer weten over Conversational Systems? Wij helpen u graag verder, neem dan contact op met Jibes via info@jibes.nl

Jibes is specialist in data related issues.