Data Lake Foundation

Banken in Nederland en Italië verkopen allebei rentevaste hypotheken. Hoewel zij het over hetzelfde begrip hebben, bedoelen ze vaak toch nét iets anders. In grote internationale bedrijven kan men van hetzelfde woord spreken maar daar iets anders onder verstaan. Met een Data Lake Foundation verzamel je data om definities helder te krijgen en kostbare misverstanden te voorkomen.

In een Data Lake verzamelt een bedrijf al haar data. Elk formaat, onbewerkt of bewerkt, en zonder limiet. In dit data-meer wordt alles opgeslagen dat het bedrijf in- en uitgaat: relationele data, mails, video’s etc. Je moet deze data op overzichtelijke wijze laten binnenstromen en sorteren.

Een Data Lake Foundation helpt bedrijven om goed om te gaan met veranderingen in regelgeving omtrent data, zoals wat de kwaliteit ervan moet zijn, of wanneer data weggegooid mag worden. Het kan ook helpen om slim in te spelen op veranderingen in de markt. Zonder een sterk fundament wordt de data al snel slecht bruikbaar en verliest het zijn waarde.

Jibes’ Business Intelligent Architect Micha van der Ende: “Wij leggen het fundament voor al deze data stromen, zodat het op de juiste plekken kan landen. Daarvoor zetten we een architectuur op zodat het bedrijf vervolgens zelf verder kan met het verzamelen van data in de Data Lake.” Daarmee is een eerste belangrijke stap gezet.

Vanaf dat moment kan je antwoorden op urgente vragen vinden terugvinden door de rauwe data te analyseren, op ieder willekeurig moment. Een Nederlandse en Italiaanse bank kunnen uitvinden of hun rentevaste hypotheken wel echt vergelijkbaar zijn. Millo Korving, Data Architect bij Jibes: “Je kleedt een hypotheek uit tot de bestanddelen en structuur ervan, zodat je zeker kan weten of men het over hetzelfde heeft.”

Een bedrijf kan daarna bepalen wat zij met een erkend verschil in opvatting doen. “Data lake foundations draaien niet alleen om data, maar ook om het stuk Governance dat een bedrijf bovenop de data plaatst. Je kunt de discussie gaan voeren of je echt naar één definitie wil, of dat onderkennen van het verschil genoeg is. Dat is aan de klant.” Zonder data lake foundation was het verschil in opvatting waarschijnlijk onopgemerkt gebleven, en dan is de schade vaak aanzienlijk.

Wilt u meer weten over Data Lake Foundations? Wij helpen u graag verder, neem dan contact op met Jibes via info@jibes.nl

Jibes is specialist in data related issues.