Intelligent Apps & Intelligent Things

Steeds meer apparaten genereren data. Dat biedt veel inzicht maar vooral ook veel mogelijkheden. Als je de data juist opslaat en analyseert kan je een hoop verbeteren aan de efficiëntie van de apparaten om ons heen.

Als je weet hoe dingen zich hebben gedragen in het verleden, kan je vaak betere voorspellingen doen over de toekomst. En dat bespaart veel tijd en geld.

Jibes-directeur Paul van der Hulst: “De data komt binnen via sensoren op het apparaat en geeft zo informatie weer over de staat waarin die verkeert en hoe deze is ingezet. Op die manier weet je op tijd wanneer het aan vervanging toe is of aan onderhoud”.

Een voorbeeld. Via sensordata die komt van vliegtuigturbines, kan worden afgelezen wanneer deze het best voor onderhoud aangeboden kan worden. “Aan de binnengekomen data kunnen we voorspellen wanneer motoren een grote storing gaan vertonen en in sommige gevallen ook wat voor soort storing.

Doel is grote storingen voor te zijn, omdat deze onevenredig veel geld kosten ten opzichte van gepland onderhoud. Het niveau qua eisen ligt hoog door de hoge veiligheidstandaarden”.

Door continue monitoring hebben we inzicht in wat een turbine echt doet in plaats van uit te gaan van wat de gemiddelde slijtage is. Naast onverwacht vroege storingen zien we ook dat een apparaat juist langer meegaat dan verwacht. Type gebruik en omstandigheden zijn erg relevant voor de verschillen die we zien. Door dit inzicht kunnen we veel beter plannen welke turbine wanneer voor gepland onderhoud moet binnen komen in plaats als gevolg van een incident (grote storing).

Jibes analyseert de sensor data en ontwikkelt voorspelmodellen voor onder meer predictive maintenance. Op basis van deze modellen en Artificial Intelligence kunnen we slimmere processen en business concepten ondersteunen.

Wilt u meer weten over Intelligent Apps & Intelligent Things? Wij helpen u graag verder, neem dan contact op met Jibes via info@jibes.nl

Jibes is specialist in data related issues.