Applied AI & Machine Learning

Stel je voor: je bent op reis en breekt je been door een bizar ongeval. Dat geeft een hoop gedoe met de verzekering. Declaraties dien je in op de website van jouw verzekeraar, maar dan moeten die wel precies passen binnen het website format. En dat doen ze vaak niet.

Jibes directeur Paul van der Hulst: “Er is vaak weinig ruimte voor grijze gebieden. Het zou namelijk kunnen dat je niet alleen wilt opgeven dat je je been hebt gebroken, maar ook nog dat er bepaalde complicaties waren die van invloed zijn op je declaratie. Kortom: je wilt wat context schetsen.”

Eenvoudige declaraties kunnen we al heel lang via een computersysteem goedkeuren, minder eenvoudige gevallen worden echter nog door mensen gedaan. Dit komt omdat mensen een meer complexe set van regels en kennis kunnen toepassen en daardoor aanvragen in context kunnen plaatsen.

Door toepassen van aanvullende technieken kunnen we ook steeds beter dit handmatige deel door een computer laten uitvoeren.

In het aangepaste proces moet het systeem de gebruiker helpen, en niet andersom. Je moet automatisch worden doorverwezen naar de juiste stap in het declaratieproces en ook direct terugkoppeling krijgen. “Dit doen we door middel van Applied Artificial Intelligence en Machine learning. Hiermee worden slimme modellen gecreëerd, algoritmes, waardoor computers een probleem kan analyseren en daar vervolgens accuraat op kunnen reageren. Natuurlijke taalverwerking en kennismodellen zijn hierin een essentieel onderdeel”

Met behulp van AI kan je computersystemen trainen om mensen beter van dienst te zijn in uitzonderlijke gevallen. “Je wilt dat ze zoveel mogelijk informatie kunnen herkennen en koppelen. Om dit voor elkaar te krijgen moeten ze eerst over al die informatie en vooral kennis beschikken. Alle informatie moet als eerste verankerd worden in het systeem en vervolgens worden geanalyseerd. Zo ontstaan slimme systemen die dynamisch kunnen handelen buiten het gangbare proces”.

Naarmate AI zich ontwikkelt kunnen computers ons steeds meer werk uit handen nemen, ook de taken die nu nog slecht te automatiseren zijn. AI zal zich steeds meer richting de menselijke ‘intelligence’ ontwikkelen. Uiteindelijk zullen mensen niet alleen een computer gebruíken, maar er echt mee samenwerken. En dat is een opwindend vooruitzicht.

Wilt u meer weten over Applied AI & Machine Learning? Wij helpen u graag verder, neem dan contact op met Jibes via info@jibes.nl

Jibes is specialist in data related issues.